Орел бородань

Бороданем цей птах називається тому, що у неї під дзьобом пір'ячко утворюють невелику борідку. Відома вона і під назвою ягнятника.
Рано вранці, зі сходом сонця два ягнятника (живуть ці птахи тільки парами) вилітають з нічного притулку на видобуток. Повільно здійснюють вони обліт своєї мисливської району, зірко видивляючись причаїлися диких кіз, баранів, сарн, бабаків і трупи тварин. Горе необережному ягняті або молодий сарни, коли вони, злякавшись тіні пернатого хижака, намагаються врятуватися втечею. Орел, помітивши жертву, кидається на неї, вдаряє потужними крилами, намагаючись скинути з обриву, а потім добиває дзьобом і сильними лапами з гострими кігтями. Нападають бородані і на домашню худобу. Цікава полювання бороданів за черепахами. Незважаючи на велику силу, птахи не можуть пробити міцний панцир сухопутних черепах, м'ясом яких вони ласують. Відшукавши черепаху, бородань вистачає її і, набравши висоту, кидає і розбиває жертву про камені.
Ягнятник живуть вище всіх інших гірських птахів, дотримуючись області вічних снігів і гір, покритих льодовиками.
У нашій країні орлів бороданів можна зустріти в горах Кавказу, Алтаю і Середньої Азії.

Рідко кому з мисливців і натуралістів вдавалося дістатися до «квартири бороданів». Розповідають, що їх гнізда побудовані з товстих і довгих сучків; всередині – м'яка підстилка з вовни, волосся, рослинних волокон і сухої трави. Висота гнізда досягає одного метра. Найчастіше в гнізді буває пара пташенят.
Потрапивши в неволю, орли перший час ведуть себе неспокійно, лякаються. З часом звикають і стають майже ручними.
У зоопарку птахи живуть по багато років, і якщо їх пара, то вони дуже дружні між собою. Строкате оперення, значні розміри, оригінальні «штанці» з пір'я, що прикривають лапи птахів до самих пальців, і яскраво – червоні повіки очей мимоволі привертають увагу. А коли спостерігаєш, як орли ніжно обскубують один одного або сидять поруч, притулившись, в гнізді, не віриться, що це небезпечні і грізні хижаки.