Яструб тетеревятник

Яструба тетеревятника з повним правом можна назвати «пернатим вовком». Недарма і вовк і яструб оголошені у нас поза законом, і на них допустимі всі засоби полювання в будь-який час року на всій території країни. Навіть у заповідниках з цими хижаками проводиться організована боротьба.
Тетеревятники завдають великої шкоди господарству. Вони зазвичай з'являються раптово, діють стрімко і сміливо.
У природі їх здобиччю стають рябчики, качки, дрозди, багато дрібні птахи, тетерева, глухарі і зайці. Важко вирватися з сильних лап хижака – дорослі тетеревятники досягають 70 сантиметрів у довжину, при розмаху крил більше метра.
Живе тетеревятник переважно в лісах по всій території СРСР, виключаючи Заполяр'ї. Він надзвичайно спритно літає серед дерев. Маневреність його пояснюється відносно короткими крилами і довгим хвостом – кермом, за допомогою якого він робить у польоті круті і швидкі повороти, «піке», «свічки» та інші фігури вищого пілотажу.
Більшу частину року тетеревятники живуть по одному.

З настанням тепла з'єднуються в пари і звичайно в глухих місцях будують на деревах гнізда. На 3-4 яйцях сидить тільки самка. Вилупилися ненажерливих пташенят годують обоє батьків.
Яструба тетеревятника іноді плутають з іншими хижими птахами, які приносять людині не шкода, а користь: луні, боривітер, Сарич. Ці птахи винищують шкідливих гризунів і комах.
Відмінні риси тетеревятника – оперення зверху сіро-буре, знизу біле з буро-чорними смужками і хвилястими лініями, дзьоб чорний, лапи ж 1тие, очі яскраво-жовті.
У гонитві за здобиччю або в пошуках її тетеревятники нерідко залітають навіть до Москви. На околицях міста вони часто тягли домашніх птахів, а в центрі нападали на голубів. Були й такі факти, коли захоплений полюванням тетеревятник в гонитві за домашніми голубом стрімко влітав у голубник або розбивався об електричні дроти, що простягнулися над міськими вулицями.